Dini Bayramların Dünü ve Bugünü

Dini bayramlar ay takvimine göre hesaplandığından her yıl aynı tarihe rastlamazlar. İslami dönemden önce Orta Asya Türkleri Gök Tanrı'ya inanarak Allah adına istek ve dileklerini yerine getirirken; İslam'ın yayılmasıyla birlikte kurban keserek kutladıkları bayramı İslami usullere göre değiştirdiler. 

Ancak Kırgız ve Kazak Türkleri eski "Gök Tanrı" inançlarını İslam inançlarıyla harmanlayarak devam ettirmişlerdir. Dini Bayramların dünü ve bugünü ne anlama geliyor bir göz atalım.

Dini Bayramlar

Sovyet döneminde Orta Asya Türkleri ister istemez Rus kültüründen etkilenmiş, din ve dini inançlardan uzak durmuşlardır. Bu, Rus nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde daha etkiliydi. Kazakistan'ın bundan daha çok etkilendiğini söyleyebiliriz. Kırgızistan'ın kuzey bölgesi bu durumdan daha çok etkilenirken, güney bölgesi; Oş, Batken ve Calalabad bölgelerinde İslam'ın etkisi daha yoğun bir şekilde devam etti. Özbekistan ve Türkmenistan ise coğrafi olarak Fars kültürünün hakim olduğu Tacikistan ile birlikte yaşadıkları için en az etkilenen bölgeler oldu.

İslam dininin etkisi her zaman daha baskın olmuştur. Dini bayramlar ve inançlar bu bölgelerde her zaman var olmuştur. 1917'den 1991'e kadar süren bu dönemde İslam dinini çok az bilen bir nesil yaşadı. Orta Asya Türkleri, dönemin siyasi ve sosyal ideolojisine göre “ateist” bir dönem yaşamıştır. 1991'den beri Orta Asya Türkleri; Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın bağımsızlıklarını ilan etmesi ile birlikte yepyeni bir dönem başlamıştır.

Dini bayramların önemi nedir?

Bir dönem kendi insanlarının inançlarından uzaklaşan bu ülkeler; Milli değerlerine ve manevi inançlarına dönerek dini değerlerini diriltmeyi başardılar. Bu dönemde Türki Cumhuriyetler, Türkiye ile kardeşlik bağlarını güçlendirmiş; Siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan da yeni gelişmelere yol açmışlardır. Bu bölgelerde din canlanıyor; camiler ve medreseler çoğalır. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Müftülükler açıldı ve dini inançlar yeniden arttı.

Kurban bayramı nedir?

Kurban Bayramı, İslami dini takvime göre Zilhicce'nin 10. gününden başlayarak 4 gün süren dini bir bayramdır. Bu tatil, birçok Müslüman ülkede önemli bir dini ve sosyal olay olarak kabul edilir. Bayram boyunca Müslümanlar kurban keser, et paylaşır, aile ve arkadaş ziyaretleri yapar, bayramı kutlar ve sevdiklerine hediyeler verirler. Aynı zamanda Müslümanlar ibadetlerini artırmakta ve sadaka verme geleneğini devam ettirmektedir.

Ramazan bayramı nedir?

Ramazan Bayramı, Müslümanlar arasında büyük bir sevinç ve coşkuyla kutlanan önemli dini bayramlardan biridir. Hicri takvime göre Ramazan ayının sonunda gerçekleşen bu bayram oruç ve ibadetlerin takip edildiği bir bayramdır. Bu yazımızda Ramazan Bayramı'nın anlam ve önemini vurgulayarak, bayramın getirdiği neşe ve dayanışma ruhu üzerinde duracağız. Bu bayram İslam'ın en önemli bayramlarından biridir.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski
Post Banner
İşinizin geleceğine odaklanın