Hangi ülkelerde direksiyon sağda trafik soldadır?

Dünyada sağ ve sol trafiği olan ülkeler var. Trafiğin sağdan aktığı ülkelerde araçlar sağ şeride, trafiğin soldan aktığı ülkelerde ise sol şeride geçer. Sağdan akan trafiği tercih eden çoğu ülke tarihsel olarak Avrupa ve Amerika'da bulunurken, soldan akan trafiği tercih eden çoğu ülke İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri ve bazı Asya ülkeleridir. Trafiğin yönü, bir ülkenin kanunları ve trafik düzenlemeleri tarafından belirlenir. Araçlar arasındaki uyumun sağlanması ve güvenli bir trafik akışının sağlanması için farklı trafik güzergâhları önemlidir. Seyahat ederken, bir ülkenin trafik kılavuzunu takip etmek ve trafik kurallarına uymak önemlidir.

Eskiden insanlar İngilizler gibi yolun sol tarafından giderlerdi. Bunun çok geçerli bir nedeni vardı. Eski zamanlarda karşıdan karşıya geçen kişinin dost mu yoksa düşman mı olduğunu tahmin etmek mümkün değildi. Çoğu insan sağ elini kullandığından, yolun sol tarafından (yaya veya atla) sur tarafına gider, sol tarafını emniyete alır ve hemen sağ elleriyle kılıçlarını çekmeye hazır dururlardı. Yolun solunda yolculuk, ilk olarak 1300 yılında, papanın hacılara yolda karışıklığı önlemek için Roma'ya gelip yolun sol tarafını kullanmalarını emretmesiyle resmiyet kazandı.

Hangi ülkelerde direksiyon sağda trafik soldadır?


Direksiyonun sağda olduğu ve trafiğin soldan tercih edildiği ülkeler özellikle Commonwealth üyesi ülkeler ve bazı Asya ülkeleridir. İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan, Güney Afrika, Japonya, Malezya, Singapur ve Tayland gibi ülkeler bu kategoriye giriyor. Bu ülkelerin trafik düzenlemeleri tarihsel nedenlerden kaynaklanmaktadır. Örneğin, Birleşik Krallık'ta sağdaki direksiyon simidinin kökeni, at taşıyan silahlı sürücülerin sağ ellerini serbest tutmak için sağ elini tercih etmelerine dayanmaktadır. Bu ülkelerdeki trafik akışı soldan olup, sürücülere daha iyi bir görüş alanı sağlamak, trafik kurallarına uymak ve güvenli bir trafik akışı sağlamak için tasarlanmıştır.

Yolun Sağında Sürüşe İlişkin Uyarı!


18. yüzyılın sonlarında, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki birçok atlı posta arabasında sürücü koltuğu yoktu. Sürücü en arkada ve sol atın üzerinde oturuyordu. Bu da yolun sol tarafından giderken karşıdan gelen yolu ve yolu kontrol etmeyi zorlaştırıyordu. Çok geçmeden ABD'de; Trafik sağdan akmaya başladı. Fransız Devrimi'nin liderlerinden Maximilien Robespierre; Muhtemelen Katolik kilisesine meydan okuyanlara bir jest olarak Parislilerden yolun sağ tarafını almalarını istedi. Bir süre sonra kendisi de solak olan Napolyon; Ordusundaki ikmal vagonu için yolun sağına gitme emrini vermiş ve bu uygulamayı ele geçirdiği her ülkede uygulamıştır.

İngiltere hiçbir zaman Napolyon tarafından ele geçirilmediği için İngilizler yolun sol tarafından gitme alışkanlığından vazgeçmediler. Avustralya ve Hindistan gibi eski kolonilerinin hepsinde bu yöntemi sürdürdüler. Zaten İngilizlerde Amerikalılardan farklı olarak şoför arabanın üstünde ve sağında oturuyordu. Modern otomobil teknolojisinin gelişmesiyle birlikte dünyada bu gelişimin öncüsü olan ABD'de sürücü koltuğu ve direksiyon sağdan direksiyona uygun olarak sola yerleştirildi ve dünyanın birçok yerinde yaygınlaştı. dünya bu şekilde. İngiltere ve eski sömürgelerinde trafiğin akışını sağ şeride çekmenin maliyeti o kadar ağırdır ki isteseler de bunu kolay kolay yapamazlar.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski
Post Banner
İşinizin geleceğine odaklanın