Vücutta, iki tür kemik vardır.

Vücutta iki tür kemik vardır. Bu kortikal ve trabeküler kemiklerdir. Trabeküler kemik kortikal kemiğe göre daha azdır ve kemiklerin uç kısmında ve omurga da bulunur. Ayrıca, bu kemiğin yapım ve yıkım hızı daha fazladır. Bu yüzden, kırılganlığa hassas olan kemik trabeküler kemiktir. Kemik erime en çok omur, kalça kemiği ve bilekler de görülür. Diğer kemikler de görülme olasılığı da vardır. Bunun sonucu boy kısalığı ya da hayati önem arz eden kırık oluşabilir.

Menopoz döneminde kemik erimesi artar. Bu artış ne kadar fazla olursa ileri yaşlar da kemik kırığı ile karşılaşma ihtimali de o kadar artar. Çünkü, hızlı kemik kaybı menopoz ile başladıktan sonra 15 yıla kadar sürer. Daha sonra kemik kaybı azalır. İşte bu ara dönemde ki kayıp o yüzden bu kadar önemlidir. Bunu minimum zarar ile atlatmak ileri de oluşacak kemik kırıklarının önüne geçmek için şarttır.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Genç iken sahip olduğunuz kemik miktarı, (kemik kütlesi) ne kadar fazla ise yaşlılıkta osteoporoz hastası olma ihtimali o kadar azdır. Doktorlar henüz tam olarak kim de osteoporoz gelişeceğini önceden kestiremiyor. Fakat, osteoporoz hastalığı ile risk faktörü vardır. Kemik erimesi (Osteoporoz) nedir? Tıklayın

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski
Post Banner
İşinizin geleceğine odaklanın