Enerji Kimliği Nedir?

Enerji kimliği, bir binanın performansını değerlendiren ve belirleyen bir belgedir. Enerji performans belgesi, kaynak tüketimi, yalıtım kalitesi, ısıtma ve soğutma sistemleri gibi faktörlerin analizine dayalı olarak binaların verimliliklerini sınıflandırır. Bu belge, binaların yakıt verimliliğini artırmak, yakıt tasarrufu yapmak ve çevresel etkilerini azaltmak için kullanılmaktadır. Binaların satışı, kiralanması veya yenilenmesi sırasında da talep edilerek binaların yakıt performansı hakkında bilgi verir ve kullanıcılara yol gösterir. Böylece sürdürülebilir bir gelecek için bilinçli kararları teşvik eder ve verimli binaların yaygınlaşmasına katkıda bulunur. Öncelikle Enerji Kimlik belgesi nedir? Soruyu açıklığa kavuşturalım.

Enerji Kimlik Belgesi nedir ve nasıl alınır?


Enerji Kimlik Belgesi, binalarda enerjinin verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunması amacıyla binanın minimum enerji ihtiyacını, enerji tüketim sınıfını, yalıtım özelliklerini, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliğini içeren bir belgedir. A sınıfından G sınıfına kadar sınıflandırılan ve enerji verimliliği gösteren sistem artık binalarda da kullanılmaya başlandı. Örneğin çamaşır makinesinde A sınıfı en yüksek enerji verimliliğini, G sınıfı ise en düşük enerji verimliliğini gösterir. Peki binalarda bu sınıflandırmayı gösteren enerji kimlik belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi, binalarda enerjinin verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunması amacıyla binanın minimum enerji ihtiyacını, enerji tüketim sınıfını, yalıtım özelliklerini, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliğini içeren bir belgedir.

Enerji Kimlik Belgesi nereden alınır? Bina sahipleri ve yöneticileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık firmalarına başvurarak kimlik belgesi alabilirler. Ayrıca Enerji Kimlik Belgesi verme yetki belgesi alan ve bağımsız danışman mühendis belgesine sahip mühendis ve mimarlar ile bu niteliklere sahip mühendis veya mimar çalıştıran kuruluşlar da yeni inşa edilen binalara Enerji Kimlik Belgesi düzenleyebilir.

Bina enerji performansı yönetmeliği


18.4.2007 tarihinde kabul edilen 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'nun amacı, kaynakların ve enerjinin verimli kullanılması için yakıt kullanımında etkinliği artırmak, israfı önlemek, maliyetlerin ekonomi üzerindeki yükünü hafifletmektir. ve çevreyi korumak için. 2014 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" bulunmaktadır.

Bu yönetmeliğin amacı ve kapsamı aşağıda açıklanmıştır.

MADDE 1: Bu Yönetmeliğin amacı; Binalarda kaynakların etkin ve verimli kullanılması, israfının önlenmesi ve çevrenin korunmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

MADDE 2: Bu Yönetmelik, mevcut ve yeni yapılacak binalar için geçerlidir;

a) Bina projelerine ilişkin hesap yöntemleri, standartlar, yöntemler ve asgari performans kriterleri ile mimari tasarım, mekanik tesisat, aydınlatma ve elektrik tesisatı gibi binanın kaynak kullanımına ilişkin hususlarda kimlik belgesinin hazırlanması ve uygulanması,

b) Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi, yapı kontrol ve denetim faaliyetleri için yetkilendirme,

c) Enerji ihtiyacının kojenerasyon sistemi ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanması,

ç) Yurt genelinde bina envanterinin oluşturulması ve güncellenmesi ile toplumda enerji kültürü ve verimlilik bilincinin geliştirilmesine yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri,

ç) Korunması gerekli kültür varlıkları ve tescilli yapılarda verimliliğin artırılmasına yönelik tedbir ve uygulamalara ilişkin iş ve işlemler. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun görüşünün alınması ve bu görüşün aşağıdakileri sağlayacak şekilde uygulanması varlığı etkilemez.

Enerji kimlik belgesi ne işe yarar?


Enerji Kimlik Belgesi, bir binanın yakıt performansını değerlendiren ve gösteren belgedir. Bu belge, yakıt tüketimi, ısıtma ve soğutma sistemleri, yalıtım kalitesi gibi faktörleri analiz ederek binanın verimliliğini sınıflandırır. Ayrıca binaların performanslarını ölçerek mal sahiplerine ve kullanıcılara bilgi sağlar. Bu sayede verimliliği artırmak ve tasarruf sağlamak için alınması gereken önlemleri belirlemek mümkündür. Binaları satarken, kiralarken veya yenilerken de gereklidir ve potansiyel alıcılar veya kiracılar için önemli bir karar faktörü olabilir. Aynı zamanda sürdürülebilir bir kaynak yönetimi ve çevresel etkilerin azaltılması için önemli bir araçtır.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski
Post Banner
İşinizin geleceğine odaklanın