Türkiye'nin rüzgar kapasitesi teknolojinin gelişimiyle artıyor

Sürekli artan enerji ihtiyaçlarına karşı; Türkiye rüzgar enerji birliği başkanı Hakan Yıldırım Türkiye'nin karasal rüzgar enerji potansiyelinin eski hesaplanmaların üzerinde olduğunu düşündüklerini belirtti. Türkiye'nin rüzgar kapasitesi teknolojinin gelişimiyle artıyor. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Hakan Yıldırım Türkiye'nin karasal rüzgar enerjisi potansiyelinin eski hesaplanmaların üzerinde olduğunu düşündüklerini belirterek; Yıllar önce hazırlanan rüzgar potansiyeli haritasına göre Türkiye'nin rüzgar enerjisi kapasitesi karasal alanda 48 bin megavattır.

Türkiye'nin Rüzgar Kapasitesi

10 yıl önceki ölçüm kanat uzunluğu, kule yüksekliği ve jeneratör kapasitesi yıllar içinde çok gelişti. Kapasitenin 100 bin megavatın üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz." dedi. Yıldırım Türkiye'nin mart sonu itibarı ile kurulu rüzgar gücünün 8060 megavat seviyesini aştığını söyledi. Rüzgar enerjisinin Türkiye'nin, enerji portföyünde önemli payı bulunduğuna ve yenilenebilir temiz çevre dostu bir enerji kaynağı olduğuna işaret eden; Yıldırım ülke çapında toplam 3 bin 285 türbinin kurulu bulunduğunu ifade etti. Yıldırım sektörde kurulu gücün 10 yılda 10 kat arttığını ve geçen yıl sonu itibarı ile 198 santrale ulaşıldığını belirterek şöyle konuştu: "Yıllar önce hazırlanan rüzgar potansiyeli haritasına göre Türkiye'nin rüzgar enerji potansiyeli karasal alanda 48 bin megavat seviyesinde. 

10 yıl önceki ölçüm, kanat uzunluğu, kule yüksekliği ve jeneratör kapasitesi çok gelişti.

Kapasitenin 100 bin megavatın üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. 10 yıl önce türbin gücü ortalama 2 megavat, kanat uzunluğu 40-45 metre ve kule yüksekliği ise 80 metre civarındaydı. Bugün ise 5-6 megavat seviyesinde jeneratörler, 70-80 metre uzunluktaki kanatları taşıyor ve bunlar 150-160 metre yükseklikteki kulelere monte ediliyor. 10 yıl önce belirlenen 48 bin megavatı yerleştirecek 24 bin türbin pozisyonu var ise; bu 24 bin pozisyona bugün 5 megavatlık türbinlerden yerleştirsek 120 bin megavat kapasite elde edebiliriz.

Biz rüzgar enerjisini bir memleket meselesi olarak ele aldık. İşimizi daima bu hassasiyet ile yaptık. Teknoloji her alanda olduğu gibi rüzgar sektöründe oldukça hızla ilerliyor. Rüzgar enerjisi teknolojinin hiç durmadan gelişmesiyle kapasitesini ve kullanım alanlarını her geçen gün artırıyor ve artıracak."

Yeni Destek Mekanizma Beklentisi

Yıldırım, yıl sonunda uygulamadan kaldırılacak Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasının (YEKDEM) yeni fiyat ve şartlarla mutlaka devam etmesi gerektiğini; YEKDEM'in teşvik değil, sektörü ayakta tutan ve projeleri finanse edilebilir hale getiren bir destek mekanizması olduğunu dile getirdi. Rüzgar da açıklanması beklenen yeni mekanizmanın, bir an önce ilan edilmesinin, yatırımcı ve sanayici açısından kritik önem taşıdığını vurguladı. Yıldırım "Türkiye, rüzgar sektöründe ciddi bilgi birikimine sahiptir.

Dünya devi firmalara tedarik sağlayan şirketleri barındıran 15 bin kişi istihdam eden imalat kabiliyetinin yüzde 60-70’ini ihracat yapmak için kullanan; Ve her sene 900 milyon dolarlık doğal gaz ithalatını önleyen bir sektörün daha da gelişmesi enerji bağımsızlığı anlamında ülke için kazanç olacaktır." değerlendirmesinde bulundu. Yıldırım rüzgar enerjisi sektörüne ilgi duyan gençlerin faydalanabileceği "Genç TÜREB" platformunun yakın zamanda gençlerin hizmetine sunulacağını da sözlerine ekledi. Kaynak: Dunya.com - Bir Sonraki Konuyu Okuyun

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski
Post Banner
İşinizin geleceğine odaklanın