Mide ağrısı, her insanın başına gelen ortak bir problemdir.

Mide ağrısı birçok insanın başına sık gelen ortak bir problemdir. Yaygın görülen bu problemin nedeni ise oldukça fazladır. Bunun kötü yanı ise ağrının şiddetidir. Özellikle hafif ağrı nedeni genel olarak hazımsızlık ya da dispepsidir. Ancak, şiddeti artan ağrı için birden fazla neden ve tedavi yöntemi vardır. Peki, mide ağrısı neden olur?

Mide Ağrısı Neden Olur?

Mide ağrısı için birden fazla neden vardır. Bu neden hazımsızlık gibi basit bir rahatsızlık iken ülser gibi ciddi mide rahatsızlıklığı olması da mümkündür. Bu nedeni öğrenmek ise ağrı şiddeti ile diğer belirtilerdir. 

Genel olarak var olan mide ağrısı ise aşağıda gibidir.

  • Stres kaynaklı nedenler
  • Psikolojik semptomlara bağlı
  • İlaç kullanımına bağlı nedenler
  • Hormonel değişimlerden kaynaklı
  • Alerjik semptomlara bağlı
  • Aşırı kiloya bağlı nedenler
  • Reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıkları
  • Sindirim sistemi problemlerine bağlı nedenler
  • Fazla baharat kullanımı
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Sıvı tüketim yetersizliği
  • Çevresel etmenlere bağlı nedenler

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide ağrısına iyi gelen gıda ve unsurların başında bol su tüketmek gelir. Su tüketimi, yiyecek ve içecekler içerisinde bulunan besinlerin sindirilmesini sağlar. Su tüketiminde ideal oranın altında kalmak ise sindirimde zorluklar yaşanmasını beraberinde getirir. Bu da doğrudan mide ağrılarını tetikler.

Mide ağrısı nedeni arasında yer alan yatay duruşun giderilmesi de ağrının geçmesi açısından önem arz eder. Duruş bozuklukları, mide ağrısını doğrudan tetikler. Örneğin, kişinin vücudunun üst kısmının yatay tutulması, mide asitlerinin yukarı doğru hareket etmesini kolaylaştırır. Bu da asitlerin yemek borusuna kaçmasını destekler. Oysa, vücudun üst kısmının yukarıda tutulması söz konusu asidin yukarı çıkmasını önleyerek mide ağrısını önler.

Mide Ağrısı İçin Doğal Çözüm

Yukarıda verilen unsurları karşıladığını düşünen ancak, mide ağrısı yaşamaya devam eden kişilere birçok doğal öneri de sunulabilir. Mide ağrısına iyi gelen doğal besinler ise aşağıda verildiği şekildedir:

Papatya Çayı

Papatya çayının ani anflamatuar etkisinin bulunduğu bilinir. Bu etkisi sayesinde mide kaslarının gevşemesine yardımcı olur ve krampları önlediği gibi mide ağrısını da hafifletir.

Zencefil

Zencefil, mide ağrısı için kullanılan en yaygın doğal yöntemlerden bir tanesidir. Bu etkisinin meydana gelmesini sağlayan ise mide kasılmalarını hızlandıran yapısıdır. Söz konusu bitkinin bu yapısı sayesinde sindirimi kolaylaştırdığını ve mide ağrısına iyi geldiğini söylemek mümkündür.

Nane

Nane, özellikle İran, Hindistan ve Pakistan gibi bölgelerde hazımsızlık ile mücadele yoğun olarak kullanılan bir besindir. Bu besinin gerek ham gerekse de pişmiş halinin benzer bir etki meydana getirdiğini söylemek mümkündür.

Karanfil

Karanfil, mide gazının azaltılmasına yardımcı olan bir etkiye sahiptir. Ayrıca, mide bulantısının önlenmesi krampların azaltılması gibi amaçlarla da karanfil kullanımı mümkündür.

Yoğurt

Sindirim sistemi problemlerine bağlı olarak meydana gelen mide ağrılarının çözüme kavuşturulmasında yoğurt son derece etkilidir. Sindirimi hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı rolü sebebiyle beslenme programınıza dahil etmeniz tavsiye edilir.

Maden Suyu

Mide ağrılarının nedenlerinden biri de midedeki asit miktarının olması gerekenden daha yüksek miktara ulaşmasıdır. Maden suyu, bu noktada sindirim faaliyetlerini ve midedeki asit seviyesini düzenler.

Muz

İçerdiği enzimler sayesinde mideyi koruyucu etkisinin yanı sıra sindirime de destek veren muz, mide ağrısı için tüketilebilir.

Kimyon İle Limon

Mide asidinin yoğunluğundan kaynaklanan mide ağrıları; yarım limon suyunun içerisine çay kaşığının ucuyla kimyon ilave edip tüketilerek giderilebilir.

Tarçın Bal

Mide yanmasına ek olarak görülen mide ağrılarının dindirilmesi için tarçın bir numaralı doğal çözümdür. Bir yemek kaşığı bal ile bir çay kaşığı tarçını karıştırıp tüketiniz.

Lifli Gıdalar

Lif bakımından zengin besinler, sindirim sisteminin doğru çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi problemlerin meydana gelmesini önler. Beslenme programında bu tür gıdalara düzenli olarak yer verilmesi mide ağrılarının meydana gelmesini önler. Bu gıdalar kinoa, bulgur, nohut, taze fasulye, yulaf, enginar, brokoli, bezelye, avokado, elma, armut, badem ve kepekli ekmektir.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski
Post Banner
İşinizin geleceğine odaklanın