Evde probiyotik peynir yapabilir miyiz?

Doğal şartlarda ve gerekli hijyen koşullarında üretilmiş peynir altı suyu prebiyotik adı verilen sindirim sistemini destekleyen bakteri yönünden zengindir. Uygulamada bu su; midede meydana gelen kramp ve sancılara karşı faydalı olduğu iddia edilmiştir. Evde probiyotik peynir yapabilir miyiz? Evet yapabiliriz bu zor değil, hele alışınca kolaylık yapılan zevkli bir uğraştır. Özellikle de evdekiler peynirinizi severek tükettiği zaman emeklerinizin karşılığını aldığınızı hissedip daha güzel peynir veya başka çeşit peynir yapmak için daha da istekli oluyorsunuz.

Peynir Alt Suyu Nedir Ve Nerede Kullanılır?

Sirke, limon ya da yoğurt gibi asit ile çökerterek yapılan bu tarife aslında peynir demek yanlış olacak. Çünkü, bunlar kestirerek hazırladığı için ''süt kesiği'' oluyor yani peynir değil. Asitle çökertilen süt kesiğinin peynir formunda katılaşmış olması peynir olduğu anlamına gelmiyor. Peynir probiyotik bir besindir. Asitle çökertmenin peynir olamamasının sebebi budur. Asit ile çökerterek yapmış olduğunuz süt kesiğinden de peynir altı suyu elde edersiniz ama bu su mayalanmadığı için probiyotik değildir. Asit ile çökertilen süt kesiğinin alt suyu ekşi, mayalanarak ayrılan whey peynir altı suyu ise tatlı ve probiyotik olur.

Peynir üretimi küçük mandıralardan çıkarak tam bir endüstri olunca işletmelerin ikinci ürün olan peynir altı suyu ile ne yapacakları konusu gündeme geldi. Önce gıda sonra kozmetik endüstrisinde kullanılmaya başlanan peynir altı suyu kısa zamanda o kadar çok ürüne girdi ki endüstri tersine döndü. Artık üretimde ilk ürün peynir altı suyu iken ikinci ürün peynir. Peynir altı suyunun nerelerde kullanıldığını görmek için bir kaç etikete bakmanız yeterli olacaktır. Hemen hemen her paketli gıda ürününde peynir altı suyu kullanılmaktadır.

Devamı için BURAYA tıklayınız

Daha yeni Daha eski
Post Banner
İşinizin geleceğine odaklanın